Szellemek

Gömbök


Gömbök egy kis vízesés közelében.
(Fotó: Nikoretto. Creative Commons
BY-SA 2.0)

A szellem fotók egy igen népszerű fajtáján olyan levegőben lebegő gömböket látunk, melyek a kép készítésekor szabad szemmel nem voltak láthatóak. A gömbök mérete változatos, belsejük általában elmosódott, de olykor bizonyos alakzatok is kivehetőek benne.

Hasonló képek könnyen előállíthatóak mesterségesen is. A fényképezőgép lencséje a térnek csak egy bizonyos részét tudja élesen leképezni, az előtte és mögötte lévő dolgok életlenül, elmosódva jelennek meg a képen (ennek mértékét a blende állításával lehet szabályozni). Ha például kis blende beállítás mellett egy közeli arcot fotózunk, a háttér jól láthatóan elmosódott lesz. Ugyanígy igaz ez a közelebbi dolgokra: ha a géppel távolra fókuszálunk, és valami közelebbi dolog is van a képen, az elmosódott foltként fog látszódni. Innen már magától értetődően adódik a módszer a szellem gömbök készítéséhez: a legegyszerűbb, ha távolra fókuszálva vakus képet készítünk esőben (a beépített vakuk közel vannak a lencséhez, ezért különösen alkalmasak az ilyen fotók készítéséhez). A közeli esőcseppeket a vaku fénye megvilágítja, és mivel azok nem lesznek fókuszban, elmosódott gömbökként fognak megjelenni a fotón. Természetesen hasonló eredményt érhetünk el akkor is, ha eső helyett valamilyen más dolog, például por kerül a lencséhez közel, vagy ha a lencsénk kellően koszos, akkor akár vaku nélkül is.

Az eső és a por mellett hasonló foltokat okozhat a különböző erősebb fények lencsén való tükröződése is. Ha a szellemet kamerán keresztül látod, de rendszeresen eltűnik, amikor az erősebb fényforrás kikerül a kamera látómezejéből, erre kell gyanakodni.

Ha megnézzük a szellem gömböket tartalmazó képeket, azt fogjuk találni, hogy a fentieknek megfelelően szinte mind sötétben és vaku használatával készültek.

Folytatás: Megjelenő arcok, alakok...