Szellemek

Szerkesztett képek

Bár az eddigi ismertetők hasznosak lehetnek, ha arra gyanakszunk, hogy egy szellemet sikerült lefotóznunk, a neten talált, vagy ismerőseink által mutatott képek esetében nem biztos, hogy mindegyikre alkalmazható lesz az eddig leírtak valamelyike. Bár a leggyakoribb szellem fotó fajtákat végivettük, természetesen lehetnek más, a fotózás technikájából adódó jelenségek, melyek a valóságban nem jelenlévő, de fotón látható alakzatok, formák megjelenését okozzák (ilyen lehet például a vaku fényének üvegen vagy más tárgyon való visszatükröződése, de akár az is, ha egyszerűen a lencse elé lóg az ujjunk, vagy valami más tárgy). Nem saját készítésű képek esetén azonban érdemes fontolóra venni egy másik lehetőséget is, mégpedig hogy csalással állunk szemben.

Szellemképeket készíteni üveglapon lévő tükröződés vagy semleges szürke szűrő, illetve más előbbiekben vázolt technikák segítségével rendkívül egyszerű. Az eddigieknél azonban sokkalta élethűbb, és "nehezebben megmagyarázható" szellem képek alkothatóak képszerkesztő programok segítségével. Az így készült képek sok esetben olyan jók lehetnek, hogy lehetetlen megkülönböztetni őket valós szellemekről készült képekről (gondoljunk csak a szellemeket tartalmazó hollywoodi filmekre), így aztán a szellemekről készült fotók semmilyen körülmények között nem használhatóak a szellemek létének bizonyítékaként. A különleges állítások különleges bizonyítékokat igényelnek - szokás mondani, márpedig a szellemek létének állítása van olyan különleges, hogy csak olyan bizonyítékot fogadjunk el velük kapcsoltaban, amit nem lehet hamisítani (főleg nem bárki által, aki egy kicsit is ért a Photoshophoz).

A Photoshoppal készült szellemképek rendkívül sokféle technikát használhatnak, melyekre nincs módom mind kitérni, de a példa kedvéért egy nagyon egyszerű trükköt bemutatok azok kedvéért, akik hosszan exponálás nélkül szeretnének áttetsző alakot ábrázoló képet készíteni.

  • Állítsd állványra a fényképezőgépedet, hogy biztosan ne mozduljon el, majd készíts egy képet valamilyen háttérről.
  • A gép elmozdítása nélkül készíts egy képet ugyanazon háttérrel, de most legyen rajta valaki, akit áttetszőként szeretnél megjeleníteni.
  • Nyisd meg a két képet Photoshopban, és az alakot tartalmazó képet húzd rá a másikra (vagy használd Layer/Duplicate layer... opciót, és a feljövő ablakban a Document-nél válaszd ki a másik képet).
  • A Layersnél (ha nem látszik, az F7 gomb lenyomásával megjelenítheted) az alakot ábrázoló kép Opacity-jét (láthatóság) 100%-ról állítsd lejjebb, pl. 50%-ra.
  • A kész képen az alak áttetsző lesz (a háttér is, de ha a képeket jól csináltad, ez a kész fotón nem fog látszani, mivel a hátterük egyezik).