Szellemek

Szellem történetek

A neten rengeteg megmagyarázhatatlannak tűnő történet kering magától lekapcsolódó villanyról, polcról leeső könyvekről, és más, szellemeknek tulajdonított dolgokról. Még ha egy-egy történet önmagában lehet hazugság, tévedés vagy véletlen eredménye is, a történetek özöne már sokakat elgondolkodtat arról, hogy talán lehet mögöttük valami.

A szellem történetek nagy részénél a szellemek csak a történet értelmezésében jelennek meg. Leesik egy könyv a polcról, kiég a villany, vagy valamilyen más, ritka, de önmagában egyáltalán nem misztikus dolog történik, és a történet írója mindezt egy szellemnek tulajdonítja. Bár ezen dolgok fizikailag is magyarázhatóak, a szellemek mellett ezoterikus magyarázatok millióit találhatnánk még ki rájuk: idegen lények földöntúli technológiával szórakoznak velünk, egy családtagunk képes a gondolataival befolyásolni a tárgyakat, láthatatlan manók garázdálkodnak a lakásban és még sorolhatnánk. Mivel a mesélő hitvilágán kívül semmi sem utal szellemekre, ezek ugyan érdekes, és magyarázatért kiáltó történetek lehetnek, de nem igazán tekinthetjük őket szellem történetnek.

A jószándékkal írt szellem történetek is gyakran esnek túlzásokba, és előfordul, hogy akaratlanul is kiszínesednek, mire eljutnak az olvasóhoz. Bizonyos információkat a szerző elfelejt leírni, másokat nem ír le elég pontosan, és a pontatlanságot esetleg a véleményével ellensúlyozza ("fizikai képtelenség ami történt", stb.). Sajnos az ilyen pár mondatban, gyakran meggyőzés céjából, vagy szenzációt hajhászva írt történetek nem használhatóak arra, hogy bármilyen természetfeletti dolgot bizonyítsunk a segítségükkel - ehhez pontos tudományos megfigyelésekre, kísérletekre van szükség.

De mit tehetünk akkor, ha a történetet nem mástól hallottuk, hanem velünk esett meg? Tegyünk fel magunknak néhány alapvető kérdést.

  • Örömmel, elégedettséggel töltene el, ha tényleg szellemek állnának a történet hátterében? Ha igen, akkor különösen legyünk kritikusak magunkkal szemben, nehogy önámítás áldozatává váljunk.
  • Tényleg minden úgy történt, ahogyan azt gondolod? Nem lehet, hogy elnéztél valamit, vagy könnyelműen elsiklasz valamilyen részlet felett? Próbálj meg mindent a lehető legpontosabban leírni!
  • A történteknek lehetséges racionális, evilági magyarázata? Elég széleskörű tudományos ismereteid vannak ahhoz, hogy ezt megítéld? Ha úgy gondolod, hogy nem lehetséges evilági magyarázat, szedd össze minden tudásod és fantáziád, és próbálj meg kreálni egyet, bármilyen nagy véletlen egybeeséseket is igényelne az! Ha sikerült kitalálni valamilyen evilági, tudományos magyarázatot, próbáld meg egyszerűsíteni, majd gondolkodj el azon, milyen kísérlettel lehetne megcáfolni vagy megerősíteni azt!
  • A szellemeken kívül milyen más, nem evilági dolgokkal tudnád megmagyarázni a jelenséget? Próbálj meg minél több lehetőséget összeírni, bármilyen szokatlannak is tűnnek. Mi alapján tudod eldönteni, hogy ezek közül pont a szellemes történet az igaz? Hogyan tudnád megcáfolni ezeket a magyarázatokat?
  • Biztosan nem lehet az adott dolog egyszerűen a véletlen műve? Bár egy-egy dolognak önmagában lehet nagyon kicsi az esélye, nap mint nap sok milliárd emberrel sok milliárd dolog történik, így szükségszerűen lesznek olyanok, akik valószínűtlen mintázatokat fedezhetnek fel a velük történtekben. Erről bővebben a Koincidenciák és egyéb kis valószínűségű események című cikkben olvashatsz.

Ha mindezen kérdéseket őszintén és legjobb tudásod szerint végiggondoltad, és továbbra is úgy gondolod, hogy szellemmel találkoztál, még mindig számolni kell néhány más eshetőséggel. Lehetséges, hogy egyszerűen nincs meg a kellő tudományos ismereted ahhoz, hogy evilági magyarázatot tudjál adni a tapasztalataidra. Ha van olyan ismerődsöd, aki nálad járatosabb a tudományokban, próbáld meg minél részletesebben és minél elfogulatlanabbul elmesélni neki a történetedet - lehet, hogy ő szellemek nélkül is meg tudja magyarázni azt. Előfordulhat az is, hogy valamilyen optikai csalódás áldozata vagy, vagy az emlékezeted játszik veled, és a történeted az általad előadott formában egyszerűen nem fedi a valóságot.

A különleges állítások különleges bizonyítékokat igényelnek. Egy testetlen lélek megjelenése márpedig igazán különleges állítás, hiszen rengeteg különböző tudományterület eredményeinek mond ellent ennek lehetősége. Ha az emlékeiden kívül nincs más bizonyítékod a szellem ott jártára, nos, a legegyszerűbb magyarázat még mindig az, hogy valamilyen probléma van vagy volt az agyad működésével. Ezen állítással szemben nyilván tiltakoznál, de tény, hogy ilyesmi elő szokott fordulni emberekkel, és mindez teljesen evilági magyarázat.

Hogy a fent leírtakat a gyakorlatban is megtapasztald, érdemes elolvasni egy szellem történet esettanulmányát a Szabadgondolkodó portálon.