Szellemek

Asztaltáncoltatás

Az asztaltáncoltatás során a szeánsz résztvevői kezüket lapjával az asztalra helyezik, ami a szellem megidézésekor elmozdul, esetenként fel is emelkedik a földről, és a levegőben lebeg.

Ahogy Király József a Spiritizmus és okkultizmus című könyvében írja: "Az asztaltáncoltatás tömérdek alkalmat ad csaló manipulálásokra. Ismert módszer például, hogy a kabátujjba, a csukló alá pálcát rejtenek, végét az asztal lapja alá helyezik. Ezzel úgy lehet emelgetni az asztalt, hogy közben az illető mindkét tenyere az asztallapon nyugszik. Az asztal egyik felét könnyű felemelni úgy is, hogy az ellenkező oldalán az asztal tetőlapjának szélét tenyérrel megnyomják. A nagy spiritiszta divat idején nagyobb városokban, Chicagóban, Bécsben, Párizsban olyan boltok is nyíltak, ahol preparált asztalkákat, valamint gyűrűre, ujjak közé vagy ruhára erősíthető kampókat árultak, amelyek ügyes bűvészeszközökként lehetővé tették az asztal titkos mozgatását."

Egy asztaltáncoltató trükk leleplezésére a Szkeptikus blog ezen cikkében találhattok példát.

Az asztaltáncoltatás esetenként tudatos csalás nélkül, a Ouija táblánál már említett ideomotoros tevékenység segítségével is működhet (bár természetesen ilyenkor az asztal lebegése szóba sem jöhet).