Szellemek

Ouija tábla (boszorkánytábla)


Ouija tábla (Fotó: SanFanAnnie.
Creative Commons BY-SA 2.0)

Az Ouija tábla egy olyan tábla, amelyen betűk, számok, "igen", "nem", valamint általában egy búcsúzó felirat áll. A táblához tartozik egy kis lap is, amire kezünket finoman ráhelyezve kommunikálhatunk a szellemekkel, akik valamilyen módon állítólag a megfelelő jelekhez továbbítják azt, így adva választ kérdéseinkre.

Bár esetenként még a tábla használóinak is hihetetlennek tűnhet, a válaszokat adó lap mozgásáért az azt fogó személy(ek) tudatos vagy tudattalan tevékenysége felelős. Amennyiben a mozgatás tudatos, csalásnak hívjuk, amennyiben tudattalan, ideomotoros tevékenység a neve, mely mögött az a pszichológiai tény áll, hogy elképzeléseink, elvárásaink öntudatlan izommozgásokban jelennek meg. Egyes esetekben a "külső energiákra hangolt" személy tisztában van azzal, hogy a mozgatásért ő felelős, de úgy gondolja, hogy valamilyen belső sugallatra mozdítja a megfelelő irányba a jelet. Ezt nevezzük önbecsapásnak.

Mindez igen jól tesztelhető, ha a tábla használói bekötött szemmel próbálnak meg a szellemekkel kommunikálni. Amennyiben a választ valóban szellemek adják, s nem pedig a tábla használói, csukott szemmel is működnie kellene a kommunikációnak. Az ilyen kisérletek eredménye azonban mindig sikertelenség, mint ahogyan az az alábbi videóban is látható.

Az ideomotoros tevékenység teszteléséhez kérjük meg egy barátunkat, hogy helyezze kezét egy érzékeny mérlegre. Miután a mérleg megállapodott, kérjük meg, hogy képzelje el, milyen volna, ha most hirtelen lenyomnánk a karját - a mérlegen látszódni fog, hogy az illető elképzelte.

Folytatás: Asztaltáncoltatás...